Egy art quilt születése EQA pályázaton

Egy art quilt születése EQA pályázaton

Engem mindig is vonzott az art quilt, vagyis a művészi, a hagyományostól eltérő foltvarrás.
Még 2022 őszén meghirdette az Európai quilt egyesület – EQA – a Flower Power névre keresztelt pályázatát.

Feltételek az EQA pályázaton

– valamilyen virággal/virágokkal kapcsolatos alkotást készíts
– 25-40 cm átmérőjű, kör alakú munka legyen
– bármilyen technikák és anyagot használhatsz

Nekem egyből nagyon megtetszett a téma, milliónyi ötletem lett azonnal.
Végül a napraforgó lett a virág amire a választásom esett.
Igazándiból csak a fejemben volt meg, hogy milyen is lesz az én virágos art quiltem. Terv papíron egyáltalán nem volt. Azt tudtam, hogy hímzem is meg, hogy térbeli, 3D-s lesz maga a nagy virág.

A quilt elkészítése

A központi nagy napraforgót poliészter filcből készítettem el, mert jó tartása van, szépen mutat térben. Két réteg filcből készült minden szirom, pelenka öltéssel fogtam össze a két réteget a széleken.

Barna filcre felrajzoltam egy nagyjából félkör formát és elkezdtem tele hímezni francia csomókkal. Többféle színátmenetes, osztott hímzőt használtam erre és igyekeztem maximálisan kitölteni a teret, ezzel is 3D-s hatást akartam elérni.
Vettem egy a tervezett mű méretétől nagyobb darab anyagot amire az előlapot szántam készíteni. Hasonló méretben vettem még hátlapnak való anyagot és Thermolam, tömörített flízt.

Ezeket az anyagokat kivasaltam és ideiglenes ragasztó spray-vel elkészítettem a szendvicset a 3 rétegből. Felrajzoltam a felső rétegre egy nagy kört, vízzel eltűnő jelölővel.

Kerestem még különféle égszínkék (felhős, márványos, egyszínű) anyagokat az éghez és napraforgós anyagot amiből a háttéren szereplő napraforgókat készültem kivagdosni.

A kék hátára felvasaltam két oldalas ragasztó fátylat (Vlieseline vliesofix) és különféle elkeskenyedő csíkokat vagdostam ki, lehúztam a fonákjukról a papírt és elkezdtem elrendezgetni az alapon.

A kép aljára nem tettem kék anyagokat, inkább csak a felső részre, meg ahol gondoltam, hogy majd kikandikál az ég a napraforgók mögül. Amikor jónak ítéltem felvasaltam a kék csíkokat az alapra. Ragasztó fátylas anyagokat én mindig sütőpapíron keresztül vasalok. Miután felvasaltam elkezdtem megtűzni, csak egyszerű vonalas tűzést alkalmaztam.

Ezután következtek a napraforgók. Felvasaltam a napraforgós anyagom hátára is Vliesofixet és elkezdtem kivagdosni a szimpatikus virágokat és leveleket, amiket pakolgattam is az alapra, hogy lássam milyen méretű és mennyi kell még. Amikor elégedett voltam a napraforgó mezőmmel, felvasalgattam őket is. A napraforgókat tűfestéses tűzéssel díszítettem.

A filc használatának előnyei

A filc nagy előnye, hogy nem foszlik, ezért nem kellet agyalni, hogyan oldom meg a nagy virág közepének a rögzítését. Kivágtam a kihímzett „félkört”, úgy, hogy a szélén maradjon csupasz filc is a szegélyezéshez.

A nagy filc szirmokat is elhelyeztem az alapon, majd a francia csomóval díszített közepést is és egyszerűen felvarrtam őket az alapra. Ekkor kivágtam a kört és ferde pánttal kereteztem a munkám. A nagy szirmokat még egy kis akril festékkel finoman megfestettem, hogy ne legyen olyan homogén.

Nos én így készítettem el életem első art quiltjét.

Egy art quilt születése EQA pályázaton Egy art quilt születése EQA pályázaton
EQA pályázat EQA pályázat
EQA pályázat Gajdos Csilla EQA pályázat Gajdos Csilla

Olvasd el ezt is

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments