Színes minta kötése, példa és gyakorlati magyarázat

Báránymintás pulcsi - hobbizz.hu

Olyan nehéz a színes minta kötése?

Pulcsi minta Sokak szemében mumus a több féle fonallal való kötés, az intarzia és a norvég minta kötése.
Én anno, amikor elkezdtem kötögetni az első holmik közt színes darabok bőven szerepeltek.
Mint ez a pulcsi a 1988-1989 téli Fürge Ujjak magazin borítóján. De volt sok-sok maradékból végig norvég mintás pulcsim is akkoriban.
Ezt mind azért meséltem el, hogy meghozzam a bátorságát a kezdőknek is, hogy merjenek színeset kötni.
A többféle fonallal való kötés a legtöbb esetben harisnyakötés, tehát ez biztosan minden kezdőnek jól megy már. A különbség csak annyi, hogy itt 2, 3 vagy akár több gombolyaggal dolgozunk egyszerre.

Mire figyeljünk oda színes minták kötésénél?

Amire figyelni kell amikor fonalat váltunk, hogy keresztezzük a két szálat, akár még a következő szemnél is, nem csak amikor áttérünk egyik színről a másikra.
Ha vezetni kell a munka visszáján a fonalat, fontos, hogy ne csak úgy lifegjen, hanem ha több mint 2 szemen keresztül kell vezetnünk a nem használt szálat akkor alkalmanként lazán befogjuk a munkába. Vigyázzunk, hogy a vezetett szál se túl szoros se túl laza ne legyen, mert ha laza folyton beleakadunk majd, ha túl szoros összehúzza a munkát és csúnya lesz. Nézzétek meg a kis videót, amiből kiderül én, hogyan kötöm a színeset.

 

Hogyan kezdjek neki?

Kezdésnek azt tanácsolom köss egy egyszerű, két színből álló norvég mintát, mint ez a csillagos minta. Kötheted a raverlyn található sapit:
https://www.ravelry.com/patterns/library/basic-norwegian-star-hat , de akár köthetsz egy sálat aminek a két végére kötsz egy-egy ilyen színes norvégmintás sávot. Egy sál gyors sikerélményt ad és segít megtanulni, hogyan kell norvég mintát kötni.

A videóban én egy pulcsit kötök a lányomnak, duplán fogott Lana Gatto Super Soft fonalból. A színes rész egy bárány a pulcsi elején. Ehhez a pulcsihoz is csak egy fotóm volt a Pinterestről, kockás lapon lerajzoltam a mintát, mert bár a két szál együtt elég vastag, de mégsem annyira mint a képen látható pulcsi fonala, szóval nem tudtam egy az egyben átvenni a mintát.

Gyakorlatilag bármi megköthető így, én többször kötöttem így meg keresztszemes mintát.

Extra tanács kezdőknek!

Kezdésnek nem több szál összefogásával köss norvég mintát, mert ha így teszel ahogy én, akkor akár 8 gombolyagot is igazgatnod kell egy soron belül.
A norvég minták sokszor a színén is a fonákján is számolós minták, de ezt mindig jelzi a leírás.
Kezdj neki valami nem túl bonyolultnak és meglátod nem is olyan nehéz! Ha nagyon kezdő vagy, nézd meg a kötősuli leckéimet is.

Jó kötögetést kívánok!

Olvasd el ezt is

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments