Kötésben használatos kis apróságok

Kötésben használatos szemjelölőkSzemjelölőt minden mintaegység elé

Ha teliben mintás darabot kötünk nagyon jó szolgálatot tesznek a szemjelölők, amiket a kötésben gyakran használunk. Régen egy-egy elütő színű fonallal jelölték meg mettől meddig tart egy-egy mintaegység, erre ma már szemjelölőket használunk.
Amikor beosztjuk a mintát, az első mintaegység első szeme elé teszünk a tűre egy jelölőt aztán a végére, így meg lesz jelölve a mintaegység kezdete és vége is. Pl a fotón nekem egy minta egység 15 szem, így 15 szemenként teszek ki egy-egy szemjelölőt.

Körben kötésnél az első egység előtt szorszámlálót helyezek a tűre. Szemjelölőket minden kötőtűgyártó cég készít, számost méretben, megvásárolhatóak többféle formában és anyagból. Nekem a kis karikák, szívecskék a kedvenceim, de van aki a bontható, kis lakatka formájúakat kedveli. Angol leírásokban találkozhatunk „place marker” utasításokkal, ez pontosan ezt jelöli, vagyik, hogy helyezzük ki a jelölőket.

 

Sorszámlálók kötéshezA kötésben sorszámlálóval könnyebb boldogulni

Emlitettem a sorszámlálót, ebből is számos fajta létezik. Én pl egy pulcsi ujjánál egyszerre akár két sorszámlálót is szoktam használni. Egyik számlálón a mintagységen belül a sorokat számolom, a másikkal a megkötött részen a sorok számát. Ez utóbbi segít engem abban, hogy szimetrikusan szaporítsak vagy fogyasszak pl egy pulcsi ujjánál. Akkor is praktikus a kötésben a két számláló használata, ha külön kötjük elejét és hátát, vagy kardigánt kötünk, de sapi kötésnél is jó szolgálatot tesz a két számláló. Síkban kötésnél (oda-vissza) használhatunk olyan számlálót amit a tűre húzunk, viszont körben kötésnél olyan kell ami egy karikával lifeg a damilon, így nem keletkezik rész a körök találkozásánál.

Én a fogyasztásokat vagy szaporításokat lejegyzetelem egy fűzetben és így a két ujját pontosan egyformára tudom kötni. Azt is le szoktam írni, hányszor ismételtem a mintaegységet függőlegesen. Ha csíkosat kötök akkor azt is lejegyzem, melyik sorokban váltottam színt.

Kötőtű lezáró sapka kötéshezZárjuk le a kötőtű végét

Ha elég hosszú damilú tűvel kötünk akkor időközönként fel is tudjuk próbálni a készülő darabot. Ilyenkor könnyen lecsúszhatnak a szemek a tűről. Hogy ezt megelőzzük hasznunkra lehetnek a tűlezáró kis kupakok. Ezek több méretben kaphatóak, hogy kissebb és nagyobb tűknél is tudjuk őket használni. Ezeket csak szorosan ráhúzzuk a tűhegyekre és kész, próbálhatjuk is a pulcsit.

A blogomban még ITT olvashatsz a kötőtű mércékről és vonalzókról.

Jó kötögetést nektek!

Olvasd el ezt is

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments