Első nagy munkánk: oversized kardigán

Kardigán kötése - Kötősuli

A kardigán összen 5 db-ból fog állni, tehát nem kötjük egybe az  elejét és a hátát.
A háta egy egyszerű téglalap, a két eleje szintén. Egy kis szaporítás lesz majd az ujjakon, de azt is majd mutatom videóban. A kardigán háta lustakötéses, a két elejében és a két ujjában lesz 1-1 nagy csavart minta, amiről készül majd videó és lesz rajz is hozzá.

Kezdjünk neki. Szükséges alapanyagok, eszközök és más tudnivalók

Ezt a kardigánt egy jó vastag fonalból érdemes megkötni. Én a Lana Gatto Patagonia fonalat javaslom. Szép esése lesz és 7-es tűvel szépen köthető.

Nekem bőven vannak elfekvő fonal készleteim, ezért most egy ilyen elfekvő fonalból kötöttem, de bátran kijelentem, hogy Patagoniából sokkal szebb, lágyabb esésű lenne.

Ha van ilyen nagyon laza kardigánod, amilyenre ezt szeretnéd, akkor vedd azt alapul, méricskélj és jegyzetelj. Mérd meg a háta és az eleje szélességét, a hosszát és az ujja hosszát.

Ne feledd a kötéspróbát!

Készísd el a kötéspróbát. Készíts kötéspróbát a passzéhoz, a lusta kötéses részhez és a csavart mintához is. Az első leckében, videóban bemutattam nektek a szemek felszedését, a sima- és a fordított szemek kötését, a lusta kötést és az 1 sima 1 fordított passzé kötését.
A hátához ez a tudomány már elég is lesz. Később megmutatom a csavart minta kötését is. De először kössük meg a hátát.

Ha meg van a kötéspróbánk ebből már tudjuk, hogy hány szem van 10cm-en és a méricskélés után már azt is tudjuk milyen széles lesz a kardigánunk háta. Kiszámoljuk hány szemel kell felszednünk. Erről is szó van a kötéspróbás blog bejegyzésben.

Milyen fonalból lesz tökéletes a kardigán?

Szükséged lesz jó vastag fonalra. Mivel én is most kötöm veletek és nem mintából, még nem tudom pontosan mennyi fonal kellesz. Azt tudni kell, hogy az ilyen vastag fonalakból mindig elég sok kell. Azt se feledjük, hogy egy túlméretezett-oversized kardigánt kötünk. Szerintem kellesz legalább 800g fonal, de lehet 1kg is, erre majd még visszatérek mikor készen van.

Milyen eszközökre lesz szükségem a kardigán megkötéséhez?

7mm-es körtötőtű is szükséges legalább 80cm hosszban, egy sorszámláló, egy nagyobb méretű segédtű a csavart mintához és a végére az összeállításhoz merkelőtű. Én általában PRYM termékeket használok, mert árban kedvezőek és a minőségük nem hagy kivetnivalót maga után. Jó ha vezetünk egy kis füzetet is ahol leírjuk a kötéspróba adatokat, milyen tűvel, melyik részét hány szemmel, melyik része mekkora magas, hány sor, ha vannak szaporírások az milyen gyakran stb. Később hasznos lesz.

Prym körkötőtű
PRYM körkötőtű

Prym sorszámláló
Sorszámláló

Prym segédtű
Segédtű

Prym merkelőtű
Merkelőtű

Nagyon fontos lesz lejegyezni, hány sort kötöttünk a hátában, hogy tudjuk hány sort kellesz majd az elején is. Persze ez csak akkor fontos ha nincs kedvünk számolgatni a sorokat, amikor befejeztük a hátát 😀

Olvasd el ezt is

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest
3 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Első nagy munkánk: oversized kardigán […]

trackback

[…] Folytatjuk a kardigán kötését a ujjával. Megcsináltuk már a hátát és az elejét az előző blogbejegyzésekben. Ide már szükségünk lesz segédtűre is a csavart/copf mintához. […]

trackback

[…] lemaradtál róla, itt olvashatsz a kardigánról, hogyan készítsd a hátát, az elejét és az […]