Miért is fontos a kötéspróba?

Miért fontos a kötéspróba

Sokszor felmerül, hogy tényleg fontos dolog a kötéspróba, muszáj elkészíteni? Ha rövíten akarjuk ezt a kérdést megválaszolni akkor csak annyit mondok, hogy IGEN.

Bevallom őszintén, hogy nagyon sokáig én sem készítettem kötéspróbát. De mikor elkezdtem tesztkötéseken résztvenni, ahol követelmény volt és én meg szépen rájöttem, hogy nagyon hasznos és szükséges. Szóval én is mindenkit arra biztatok, hogy mindeképpen készítsen kötéspróbát.

Mit olvashatunk le a fonal cimkéjéről?

Ha kezedbe veszel egy gombolyag fonalat, a címkéjén található piktogramokról azt is megtudhatod, hány szem és sor kötésével kapod meg a 10×10 cm-es darabot, ami maga a kötéspróba.

A címkén szereplő kötéspróbát nagyon egyenletesen a címkén szereplő méretű tűvel kötötték, harisnyakötéssel. De mivel minden kéz másképpen dolgozik és nem is mindig harisnyakötéssel kötünk, ez csak egy irányadó információ.

Milyen tűt használjunk milyen fonalhoz

Én például lazábban kötök ezért mindig legalább egy fél számmal kissebb tűt is szoktam használni. Azt, hogy hány szem és sor adja ki majd a 10×10 cm-es darabot a tű méretén kívül befolyásolja még a minta is. Egy passzé minta mindig szorosabb kötésképet ad mint a harisnyakötés. Egy csipkeminta kb hasonló méretet eredményez mint a harisnyakötés (színén sima, fonákján fordított), míg egy csavart minta sokkal több szemet fog kérni a 10×10 cm-es darabon. A horgolás is szorosabb, ezért ott sem feltétlenül helytálló a címkén szereplő ajánlás. A címkén nincs is mindig tű ajánlás horgolásra. Ha a fonal címkéjén nincs külön tűméret ajánlás kötőtűhöz, és horgolótűhöz, akkor az ajánlott tűméretnél egy mérettel kisebb horgolótűt érdemes használni, hogy megkapjuk a 10×10 cm-es darabot.

A csipkemintát jellemzően az ajánlásnál nagyobb tűmérettel kötjük, mig a simakötéshez lehet, hogy kisebb tű fog beválni.

Hogy készítsük el a kötéspróbát?

A kötéspróbát mindenképpen a kiszemelt mintával/mintákkal kössük, hogy hiteles információkat kapjunk. Minden mintával, ami a kiszemelt ruhadarabban lesz kössünk egy 10×10 cm-es szakaszt, így tudjuk majd a legpontosabban kiszámolni, hogy hány szemet kell majd kezdésként felszednünk.

Mindenképpen egy nagyobb darabot érdemes megkötni, azzal a mintával amivel a kiszemelt ruhadarabot is kötni szeretnénk. Így könnyebb kiszámolni hány szem és sor lesz a 10x10cm.

Ha már tudjuk hány szem a 10cm akkor már ki könnyedén kitudjuk számolni hány szemre kell kezdenünk a kötést. Kezdő szemszám kiszámoláshoz ime egy kis javaslat:

Kötéspróba számolgatás a gyakorlatban

Ha például 25 szem = 10 cm, és nekünk 50 cm – es darabot kell kötnünk, akkor a következőképpen kell számolnunk: 25 szem = 10 cm, tehát 2,5 szem ad ki egy 1 cm – es darabot. Tehát a 50 cm eléréséhez 125 szemet kell felszednünk. Ezt saját kötésminták méretei alapján számítjuk ki.

Ha a választott minta szemszámhoz kötött, tehát pl. a kezdő szemszámnak oszthatónak kell lennie 8 – al, + 2 szélszem, akkor ez külön számítást igényel. Ebben esetben a fenti számítás nem állja meg a helyét. Ilyenkor is kiszámítjuk, hány szemre kellene kezdenünk, abból kivonunk 2 szemet, a szélszemeket és megnézzük mennyi az a szemszám ami a legközelebb áll a kiszámolt szem mennyiséghez. Ha a fenti példánál maradunk akkor a következő a számítás: 125-2 szélszem=123 szem, ezt elosztjuk 8-al, ekkor kijön, hogy 15,375, vagyis a minta 15,375x ismétlődik, ami nem jó, mert marad egy 0,375 mintaegységünk. Ilyenkor két lehetőség van ha szorosabbra szeretnénk akkor lefelé kerekítünk vagyis 15×8+2=122 szemre kezjük a kötést, ha picit lazábbra akkor felfelé kerekítünk vagyis 16×8+2=130 szemre kezdjük majd a kötést.
Passzentosabb női daraboknál azt is csinálhatjuk, hogy az elejét picit szélesebbre kötjük a mellbőség miatt. Lazább sportosabb daraboknál nyugodtan lehet azonos szélességű az eleje és a háta. Lemérjük a méreteinket és a szabad mozgás érdekében 4-5 cm-el nagyobb bőséggel számolunk.

Egy kis plusz munka, de meghálálja önmagát

Amit itt elmeséltem elsőre bonyolultnak tűnhet, de ez a kis számolgatás meghálálja önmagát. Ezért mindenkit arra bíztatok, hogy készítsen kötéspróbát, és a kezdő szemszámot ez alapján számítsa ki. Így az elkészült darab biztosan szépen fog állni viselőjének, és nem leszünk csalódottak az akár több heti munkának végén.

A kötéspróba azért is hasznos mert látjuk mekkora tűvel kötve kapunk nekünk tetsző kötésképet. A kötéspróba azt is megmutatja, hogy szép-e a kiszemelt minta az adott fonalból vagy jöhet az újratervezés.

Fontos infó: a kész kis négyzetünket kimossuk, fektetve, törölközőn megszárítjuk és csak azután mérjük le.

Olvasd el ezt is

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest
3 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Miért is fontos a kötéspróba? […]

trackback

[…] Miért is fontos a kötéspróba? […]

trackback

[…] Miért is fontos a kötéspróba? […]